Netdating

Moderne dating baseret på maskiner er fremmedgørende

Folk tager i dag i stadig større grad netdating til sig. Apps som Tinder, Badoo,dating.dk o lign er måden folk finder hinanden på i større og større udstrækning.

De første datingsider i 1990’erne var målrettet et bredt segment, men de sidste årtier har der været en tendens til, at netdating er blevet mere og mere specialiseret, og i dag er der datingsider, der henvender sig specifikt til for eksempel homoseksuelle, handicappede, kristne, muslimer, overvægtige, landmænd m.m. Der findes endda en datingside, der kun vil have smukke brugere, BeautifulPeople, og datingsider for akademikere og karrierebevidste mennesker som for eksempel Elitedaters eller Partner med niveau. Victoria Milan er et datingsite for gifte og samboende, som søger en affære.

En anden udvikling er, at online dating i stigende grad er rykket fra computeren og over på smartphonen på forskellige apps. Det var appen Grindr, målrettet homoseksuelle, der i 2009 lagde grundlaget for den nye trend, og siden er mange flere blevet lanceret, f.eks. Tinder og Happn. Brugeren præsenteres via datingappen for en række andre brugere i nærheden, og brugerne swiper herefter til den ene eller anden side, alt efter om de har lyst til at indlede en samtale med hinanden. Hvis begge brugere viser interesse for hinanden ved at swipe ja, får de mulighed for at skrive sammen på appens chat.
Det største problem er at mange ikke evner at sælge sig selv , hverken mht. profiltekster ellerbilleder. Folk swiper simpelthen straks forbi dem. Det er en tendens der desværre understøtter en kultur hvor dating bliver som at handle varer på nettet. Man er bogstaveligt talt på et kødmarked. Desværre betyder det også at udseendet bliver det væsentligste. En faktor man ca ikke kan bruge til noget som helst ift at etablere længerevarende relationer. Alene derfor er der også en tendens til at de fleste møder på disse medier kun ender ud i one night stands og sex relationer. Altså det overfladiske.

Det er min erfaring, at rigtigt mange personer opretter en datingprofil på Tinder ganske kort tid efter, at de er blevet single. Tinder kræver bare en hurtig selfie og ganske få ord om dig selv, så er du synlig og online i puljen af andre singler, der også håber på bedre held næste gang.

Men når du går på Tinder kort tid efter, at du er blevet single, så er du slet ikke klar til at indgå i en ny kæresterelation. Du har i stedet bare brug for lindring af alt det, der gør ondt indeni. Og som du ellers ikke ved, hvordan du skal få til at gå væk. Det bliver hurtigt til utallige venstre swipes, mens du sidder med tårer i øjnene over det forhold, du netop er trådt ud af.

At have kærestesorg føles næsten som at være syg med en alvorlig sygdom. Du har ondt overalt i kroppen og kan ikke finde ro nogen steder. Du sover rigtigt dårligt – vågner konstant med tanker om alt det, der blev sagt og ikke sagt. Din appetit på mad er væk og intet smager, som det plejer. Alt kører rundt i en stor kværn af offermentalitet.

Og lige her i sådan en tilstand er der rigtig mange personer, der opretter en Tinder-profil. Uden overhovedet at have bearbejdet deres seneste parforhold. Eller fundet læringen i det, der gik galt. Vel at mærke ikke læringen om ekskæresten. Men læringen om dig selv!

Det, du i virkeligheden søger og har brug for, er en slags bekræftelse på, at der er nogen, der vil dig!

Det handler om at undgå følelsen af ensomhed. At undgå at føle dig afvist, alene og utryg.

At søge efter en ny kæresterelation kan være den ultimative distraktion fra at komme i kontakt med det, der gør ondt. Og fra at komme i kontakt med dig selv og det, du ikke har lyst til at se i øjnene vedr. dig selv.

Behovet for at høre til, for intimitet, tryghed og kærlighed er gode menneskelige egenskaber. Men nogle gange leder vi efter dette for at undgå noget andet. Og der er virkelig mange personer på Tinder – og onlinedating generelt – der har det på samme måde som dig.

Drivkraften for at lede efter kærligheden er ofte noget helt andet inderst inde. Drivkraften er ensomhed. Drivkraften er en flugt fra dig selv.

For at lykkes med at finde ind i et trygt og kærligt parforhold skal du starte med at finde dit allerstørste mod til at komme i kontakt med de følelser, der står på fuldt gab inde i dig, når du netop er trådt ud af en relation.

Tinder kan give dig et øjebliks lindring. Men ganske hurtigt derefter får du blot en massiv forøgelse af de følelser, som du forsøger at flygte fra.

I stedet for at lede efter kærligheden fra en mangle-tilstand, skal du starte med at fylde din egen kop. I en ”mangle-tilstand” vil du nemlig oftest lade dig nøjes med hvem som helst, der viser dig lidt interesse bare for at undgå det, du ikke bryder dig om ved at være blevet single.

Men du leder ikke efter “hvem som helst!” Du leder efter den person, der sammen med dig kan skabe grobund for det parforhold og liv, som, du drømmer om. Og det er ikke hvem som helst, der vil være i stand til det. Tag en kold tyrker fra det at date, når du lige er blevet single.

Start med at date dig selv. Bliv ubetinget forelsket i dig selv. For at være i stand til at være tæt med et andet menneske, er du nødt til at kunne holde dit eget selskab ud.

Hvis du skal lykkes med dating og kærlighed, er din vision om et godt kærlighedsliv nødt til at være større end din frygt for at være alene eller at blive afvist.

Hold op med at sidde og vente på, at kærligheden indfinder sig af sig selv en dag og begynd i stedet for at gøre dig klar. Du møder ikke bare pludselig én, som elsker dig ubetinget, hvis du ikke selv aktivt gør noget for det.

Når du elsker dig selv først, så leder du ikke længere efter en kæreste til at udfylde et tomrum inde i dig. Så leder du i stedet efter en kæreste, som kan være desserten til det hovedmåltid, der består af dig selv!

Det bedste, du kan gøre i processen med at finde varig kærlighed, er at sørge for at blive den bedste version af dig selv. Det er ikke en kommende kæreste, der skal fuldende dig og dit liv. Du har ansvaret for din livsglæde. Det ansvar er alt for stort at lægge over på en potentiel ny kæreste.

Og når du kommer fra det sted, hvor du kan se dit eget værd, bliver kærlighed noget helt andet end det, du i øjeblikket er i stand til at forestille dig.

De fleste håber bare på bedre held næste gang. Og bruger enormt meget tid på at længes og håbe. Ikke mindst på at føle sig skuffet, afvist og mistroisk. Uden at reflektere over, at de selv er den eneste konstante i de parforhold, de har været en del af.

Langsomt bliver du ramt af opgivelse. Du begynder måske at overbevise dig selv om, at du egentlig har det meget godt alene. Men når du igen sidder helt alene endnu en lørdag aften, eller spiser morgenmad alene sammen med din kat, så mærker du ensomheden og savnet.

Undlad at give op på forhånd, for det er muligt at finde kærligheden både online eller offline.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jan Engelbrecht Pedersen